Monday, May 05, 2008

What Did Karpal Singh Said?

There is seem a black out on what Karpal Singh and Perak DAP stand on the issue of JAIP's Director immediate transfer by YAM MB of Perak.

I picked this up from Utusan Malaysia>

Pemimpin UMNO kesal Karpal, Koo Ham cabar titah Sultan Perak

IPOH 4 Mei - Pemimpin UMNO di Perak hari ini kesal dengan perbuatan Pengerusi DAP, Karpal Singh dan Pengerusi DAP negeri, Datuk Ngeh Koo Ham yang mencabar titah Sultan Perak dengan mengeluarkan kenyataan bahawa sultan tidak berhak melantik semula pegawai kerajaan termasuk di Jabatan Agama Islam Perak (JAIP).

Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Manong, Datuk Ramly Zahary berkata, pandangan itu tidak benar kerana telah wujud konvensyen antara kerajaan negeri dan istana membabitkan pentadbiran agama Islam di Perak.

''Pihak istana berhak menentukan arah tuju peraturan agama Islam negeri berlandaskan konvensyen itu," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan akhbar berbahasa Inggeris yang memetik Karpal Singh sebagai berkata, sebarang kenyataan yang dibuat oleh Sultan Perak perlu mendapat nasihat daripada pegawai undang-undang dan sultan tidak berhak untuk memecat atau menukar mana-mana pegawai kerajaan termasuk di JAIP.

Kelmarin, Sultan Perak, Sultan Azlan menitahkan pertukaran serta-merta yang diarahkan oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin terhadap Pengarah JAIP, Datuk Jamry Sury ditarik balik.

Istana Perak menyifatkan perbuatan Mohammad Nizar menukar Jamry Selasa lalu telah membelakangkan kedudukan Sultan Perak sebagai ketua agama Islam dan Raja Muda Perak selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak (MAIAMP).

Sementara itu Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mendesak anugerah Darjah Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang diterima oleh Koo Ham ditarik balik memandangkan sikap kurang ajar pemimpin DAP itu mencabar titah Tuanku Sultan Azlan Shah.

Katanya, kedaulatan raja mengatasi kedaulatan DAP yang mahu 'mengDAPkan' Perak.

''Gunakan kedaulatan istana untuk mengajar Pengerusi DAP Perak yang melanggar bahasa terhadap Tuanku Sultan Perak," katanya.

Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Kurau, Datuk Najmudin Elias Al-Hafiz pula berkata, sepatutnya DAP lebih menyedari bahawa kerajaan negeri kena bertindak membela rakyat dan menyanjung tinggi kedaulatan raja berperlembagaan.

Katanya, kalau terhadap tuanku sultan pun pemimpin DAP boleh membantah, apatah lagi rakyat biasa.

''Mereka tidak boleh anggap diri mereka masih pembangkang. Di mana janji mereka selama ini yang mahu menjadi kerajaan yang berhemah, beretika dan patuh kepada arahan tuanku sultan?

''Sikap DAP sebegini akan menimbulkan kemarahan rakyat terutama dalam kalangan orang Melayu.

"Jangan suka mencari dan menyalahkan orang lain. Sepatutnya mereka mencari jalan untuk memajukan negeri seperti yang dijanjikan," kata Najmudin.

Ketua Pemuda UMNO Perak, Zainol Fadzi Paharudin berkata, Sultan Azlan mempunyai hak di sisi perlembagaan negeri dalam konteks hal ehwal agama Islam negeri.

Katanya, telah bertahun-tahun segala urusan berkaitan dengan adat resam dan agama Islam perlu dirujuk dan diperkenankan oleh sultan.

''Karpal Singh tiada hak bagi memberi apa jua pandangan. Ingat, Sultan Perak pernah jadi Ketua Hakim Negara.

''Jangan Karpal lupa akan sejarah Perak dan jadi seperti JWW Birch," katanya.

Zainol Fadzi mencabar Mohammad Nizar selaku Menteri Besar supaya menyatakan pendirian sama ada bersetuju dengan kenyataan kedua-dua pemimpin DAP tersebut.

Sementara itu, Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pasir Salak, Khairul Azwan Harun berkata, Pemuda UMNO memberi amaran kepada Karpal Singh supaya jangan mempertikaikan adat resam orang Melayu dan agama Islam.

''Kita akan pertahankan kedaulatan dan hak orang Melayu ini," katanya.

Beliau juga membidas Koo Ham kerana turut membuat kenyataan berbau perkauman yang meminta mana-mana pegawai kerajaan yang tidak berpuas hati dengan kerajaan baru supaya meletakkan jawatan.

''Kenyataan itu berbau perkauman kerana 80 peratus daripada pegawai kerajaan Perak adalah orang Melayu," katanya.

There is no news on this. I was browsing through www.malaysiakini.com and there was no news. Or is this just another media spin.

No comments: