Saturday, July 15, 2006

Malay Bashing - Malaysiakini Style

Semenjak ini saya sangat terasa kelantangan suara-suara anti-melayu dan Islam yang agak cenderung kepada menghentam orang-orang melayu dan Islam. Salah satu daripada yang paling aktif adalah akhbar online malaysiakini.com.

Kalau kita perhatikan akhbar ini akan hanya menyiarkan pendapat-pendapat dari sekumpulan penulis yang kononnya true malaysian yang menperjuangkan Malaysian- Malaysia, slogan sama yang diperjuangkan oleh Lee Kuan Yew semasa Singapura masih dalam Malaysia.

Saya menjawab kepada satu surat pembaca yang disiarkan oleh Malaysiakini.com, yang seperti biasa menjurus kepada hentaman yang saya kira agak race-bias.

Soalan saya kepada penulis surat tersebut dan juga editor Malaysiakini.com saya lampirkan dibawah.


Subject: Why only Malays, what about the others
To:editor@malaysiakini.com
Please refer to a letter written by Mr. Damien Berg, on Thais a picture a unity, not Malaysians. The question I like to raise here is why point out to the malays, what about the other races.

For a start, If we want to be Malaysian first, Malay/ Chinese/ Indian second, then why must we harp on the SRJK (C) and SRJK (T) issues. I bet there is no such ethnic based schools in Thailand.

Let us start by abolishing these vernacular schools, then we may have a true Malaysian culture. It is so basic. This only happen in Malaysia, where an ethnic would have their own vernacular schools. The Malays have been too accomodating, that they end up losing.

Then they say that the Malays are oppressing others. How can people who being oppressed, control nearly 80% of the economy, comparatively with the oppressor who only own merely 18% of the economy.

Then we got ta ask ourselves, what about our language? I am sure the ethnics there speak fluent Thai! Here in Malaysia they are many around who speaks Bahasa Malaysia poorly! Yet they call themselves Malaysian.

So open your eyes and stop attacking the malays.

Shairul

Seperti biasa surat saya tidak di keluarkan di Malaysiakini.com, kerana mereka lebih suka pada surat-surat yang menghentam bangsa melayu.....

8 comments:

Encik 1 said...

Maman,

TK kerana percubaan tersebut. While kita (org melayu) patut rasa marah dengan tindakkan bangsa asing sebegini, kita perlu juga muhasabah diri kenapa mereka dengan tanpa segan silu bertindak sedemikian. Maman, I think u are one of segelintir melayu yg maju dan berwawasan. Saya harap semua org melayu sedar mereka jauh ketinggalan dan perlu memajukan diri mereka supaya disegani oleh bangsa asing dan dengan ini tiada lagi suara2 berani berbunyi dengan sumbang. Yg kaya tolong lah yg miskin, bukanya cuba mengambil kesempatan. Yg nak naik jgn lah pula ada yg sibuk dengki nak jatuhkan...dsb. DR M pernah menyeru (in context of ASEAN), "prosper your neighbour so that you can prosper further". This can be applied to melayu also. Think about it. Dan last skali, yg dah kaya tu jgn sibuk nak glamour, kawin dengan artis dan membazir sejumlah wang yg besar utk kenduri...ahaks.

And as for me, I'm doing my part for the greaterness of melayu.

cinasesat said...

Mahu melihat Video budak-budak Melayu UPM yang b_ebal lagi membebalkan? Klik: http://www.merdekareview.com/movie_show.php?sid=2

The issues can be read here: http://blog.limkitsiang.com/?p=609 it is regrettable that those who were involved are Malays... and I think they are members of the UPM rugby team.

Terimalah hakikat!! Dun be like katak bawah tempurung!

Karl Hiunzm said...

Hai, Anda mempunyai blog yang hebat! Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website peluang perniagaan di rumah. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

My Point of View said...

hmm...

kita berbincang ttg Malaysia sebagai sebuah negara, bukan isu moral. kita bercakap ttg cara nak jadi sebuah negara yang bersatu...

tapi kalau nak bincang isu moral pun boleh jugak....

pergi ke kelab2 malam haram yg berlambak di pandan indah, siapa yg ramai.... anak2 melayu ke? siapa yg banyak jadi pelacur di Jalan Imbi, anak2 melayu ke?

tapi mmg ramai yg jadi pelanggan pelacur org2 melayu.... sebab apa? ini lah cara yg nak melalaikan org2 melayu... budak2 melayu tak tahan tgk betis dan peha yg putih melepak...

yg masalahnya org melayu SUKA besar2kan isu moral begini... amik gambar dan sebagainya...

org lain dorang simpan dalam kocek..dalam almari sebab dorang tau kalau kecoh2 yg malu dorang jugak..

A Voice said...

Do read article by Dato Rezal Arbee, entitled "Are the Chinese discriminated in Malaysia?" in the link below:

http://www.beritakmu.net/modules.php?name=News&file=print&sid=5424

Dato is a veteran journalist sacked by Tingkat 4 for acknowledging the Internet voices. He now regularly contributes to this MyKMU website

Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read As dansk minox teaching supplement news of the world sunday supplement aston martin forums vitamins minerals and other supplements looking for free samples of contact lens toyota engine schematics advantages and benefits of herbal dietary supplements lexapro prozac http://www.merchantservicesaccount.info Results powerball 2-11-06 Awning tarps powder coat painting rochester mn

Anonymous said...

Enjoyed a lot! All sport fitness Pamela anderson vid clip checking home fire alarms Dental family health ottawa rhinoplasty affiliate mall online program 20 major league baseball Adapter aironet cisco wireless Big butiful breasts

Anonymous said...

This is very interesting site... http://www.prince-george-hotels.info get rid of cellulite in a healthy manner otr tires caribbean cruise packages april 1999 gmc jimmy accessories Bent log furniture services incorporation Fiberglass hoods pontiac cheap butalbital Is there any tenements for paintballing in washington toyota male model Dream pharmaceuticals from protonix Fat tit latinas Fisherman resort mexico Yellow pages cyprus kitchens pornstar pornstar http://www.cooper-mastercraft-tire.info